Fråga 2014/15:260 Internationell märkesdag mot kemiska vapen

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I decennier har Sverige varit ett tillflyktsland för många förföljda människor från olika delar av världen, inte minst från olika delar av Kurdistan. I dag finns det mer än 100 000 människor i Sverige med kurdisk bakgrund, majoriteten av dem är nu svenska medborgare. Sveriges riksdag har vid olika tillfällen behandlat frågor som haft med Kurdistan att göra. Det kan ha handlat om att värna kurdernas mänskliga rättigheter och fördömanden av övergrepp som kurderna blivit utsatta för. Det svenska stödet för kurdernas demokratiska rättigheter har många gångar mildrat förföljelser och förtryck och lindrat kurdernas lidanden.

Det överväldigande antalet riksdagspartier i Sverige ser Saddam Husseins Anfalkampanj mot kurderna i Irak som ett folkmord.

Detta överfall på den kurdiska befolkningen i Halabja och andra städer genomfördes med kemiska vapen på en helt försvarslös civilbefolkning 1988. Detta är första gången efter andra världskriget som giftgas använts för att i stor skala mörda en civilbefolkning och bör betraktas som ett uppenbart folkmord. Det vore därför högst berättigat att göra den 16 mars, då Halabja angreps, till en märkesdag i almanackan, som en internationell märkesdag mot kemiska vapen.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström lyder:

 

Avser utrikesministern att i FN och i andra organisationer verka för att den 16 mars internationellt förklaras som en dag mot kemiska stridsmedel?