Fråga 2014/15:26 FN-insats för att bekämpa Isil

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Striderna i Kobane, eller Ayn al-Arab, som staden heter på arabiska, i norra Syrien skakar oss alla. Över 200 000 kurder, kristna och andra folkgrupper har flytt staden i riktning mot Turkiet.

Kobane är belägrat av Isil, en extrem jihadistgrupp som mördar oskyldiga människor brutalt. Ödet som yazidierna i staden Sinjar och kristna i staden Mosul i Irak gick till mötes är avskyvärt och är inget annat än folkrättsbrott.  Om inget sker riskerar vi en mänsklig katastrof, då 10 000 kurder fortfarande är kvar i Kobane.

Staden Kobane och kurderna som är kvar behöver humanitärt stöd, och Turkiet bör, som de gör i dagsläget, behålla gränsen öppen med en korridor för dem som behöver ta sig över till Turkiet.

FN:s säkerhetsråd bör omgående fatta beslut om gemensamma militära insatser mot Isil, som är ett hot mot mänskligheten, inte enbart mot invånarna i regionen.

Min fråga till utrikesministern är:

På vilket sätt kommer ministern och Sverige att genom EU och FN:s säkerhetsråd påskynda en FN-ledd och mer samordnad internationell insats mot Isil?