Fråga 2014/15:255 Ökat våld i skolan

av Christer Nylander (FP)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

”Varje dag. Varje dag, alltså, varje gång jag går ut i korridoren på rasten eller så ser jag någon som blir sparkad eller så. Det händer varje dag så man blir van vid det, säger hon.” Orden kommer från Persia som är elevskyddsombud på en skola i Malmö och är en del av ett reportage som Sveriges Radio Ekot gjort när de besökt skolor i Göteborg, Malmö och Stockholm. Mellan 2012 och 2014 har antalet anmälningar om våld i skolan som Arbetsmiljöverket ser som allvarligt ökat med nästan 40 procent.

År 2012 ändrades systemet så att man kan anmäla på nätet, så resultatet kan visa på att skolorna har blivit bättre på att anmäla. Oavsett så är det helt oacceptabelt att våra barn och unga ska behöva vistas i en sådan miljö.

Folkpartiet anser att vi måste ta krafttag mot våld och mobbning. Därför stärkte vi lärarnas befogenheter att ingripa mot elever som beter sig illa. Till exempel får skolan flytta mobbare och lärarna kan beslagta störande föremål.

Alliansregeringen tillsatte en utredning för att analysera vad mer som behöver göras för att skapa ordning och reda. Utredningen föreslår att skolor bör kunna ge ordningsomdömen till elever i högstadiet och i gymnasieskolan. Omdömena ska då kunna tas in i en bilaga till terminsbetygen, men inte till slutbetyget, och de ska ges som en skriftlig kommentar, inte i en betygsskala.

Att det är så pass vanligt med våld och kränkningar i skolan som antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket visar är något vi måste se allvarligt på och se till att skolan blir den plats den ska vara, nämligen en trygg och säker plats för våra barn och unga.

 

Vilka åtgärder kommer utbildningsminister Gustav Fridolin att vidta med anledning av det ökade våldet i skolan?