Fråga 2014/15:254 Etableringslotsar för nyanlända

av Roger Haddad (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Etableringsreformen infördes den 1 december 2010 på initiativ av Folkpartiet och alliansregeringen. Syftet var att reformera hela integrationspolitiken och höja ambitionsnivån oavsett till vilken kommun man som nyanländ kom. Arbetsförmedlingen fick uppdraget att samordna och besluta om etableringsinsatser för nyanlända de första två åren i Sverige. Fokus ska utifrån denna reform ligga på snabbaste vägen till arbete, en viktig princip i integrationspolitiken.

Arbetsförmedlingen har nyligen meddelat att lotstjänsten, som i dag upphandlas via lagen om valfrihet (LOV), avskaffas. Bakgrunden är oegentligheter, fusk och oseriösa aktörer. Det är viktigt att lotsverksamheten fungerar vid sidan av etableringsinsatserna språk och praktik. Därför var ett omtag nödvändigt.

Folkpartiet har tidigt i budgetpropositionen, som en majoritet i riksdagen antagit, fört fram att åtgärder behövs för att höja kvaliteten och få bort de oseriösa aktörerna inom lotsverksamheten, men också att rätten till lots ändras och blir en behovsprövad insats som arbetsförmedlaren bedömer i varje enskilt fall.

Mot bakgrund av att det råder oklarhet i vad regeringen vill med etableringslotsarna vill jag ställa följande fråga:

 

Kommer arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och regeringen, utöver en proposition om att ändra rätten till lots, föreslå riksdagen en ny modell där seriösa etableringslotsar kan fortsätta att verka på Arbetsförmedlingens uppdrag som en del av etableringsreformen?