Fråga 2014/15:25 Älgjaktspremiär lördag

av Cecilia Widegren (M)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Måndagar under hösten är heliga dagar för många jägare från norr till söder i Sverige. Älgjaktspremiären är förknippad med en stark tradition och utgör i sig en del av det svenska kulturarvet. Under årets jakt beräknar Jägareförbundet att ca 95 000 älgar kommer att fällas.

Samtidigt är det faktum att älgjakten inleds på en måndag problematiskt för många jägare. Semesterdagar behöver användas, och det medför frånvaro från arbetet, vilket i sin tur undergräver arbetslinjen. Två av jägarkårens viktigaste utmaningar är föryngring och att fler ska bli engagerade i jakt. Även om vi kan se att fler väljer att avstå premiärdagarna, då de är arbetsdagar, är det ändå så att tiotusentals jägare tvingas att välja mellan arbete och älgjakt.

Det finns möjligheter att undvika denna kollision. Genom att flytta premiären från en vardag till exempelvis en lördag skulle förutsättningarna för fler att delta öka och semesterdagar användas till familjens gemensamma prioriteringar, samtidigt som detta inte skulle medföra några implikationer på arbetslivet.

Är landsbygdsministern beredd att vidta åtgärder som säkerställer att älgjaktspremiären framöver flyttas till en lördag, vilket är mer överensstämmande med arbetslinjen?