Fråga 2014/15:244 Användning av polisresurser

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polisens verksamhet är omfattande och innefattar många olika uppgifter. Huvuduppgifterna är dock att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt bekämpa brott.

Till polisens uppgifter hör bland annat att pröva ansökningar om tillstånd av olika slag, att svara för tillsyn av vissa verksamheter, att utreda och ge handräckning åt andra myndigheter och att hantera förlustanmälningar och hittegodsärenden. Polisen är också landets passmyndighet som utfärdar och i förekommande fall återkallar pass. Ansvar för tillsyn och stängsling kring gruvhål där det finns risk för att människor och djur kommer till skada är andra exempel på uppgifter som åvilar polisen. Stora resurser går åt till transporter av frihetsberövade personer, omhändertagande och förvar av berusade samt omhändertagande, transport, avlivning och försäljning av djur. Det påverkar ofta planeringen av arbetet, och uppgifterna saknar direkt anknytning till polisens huvuduppdrag eller kräver polisens särskilda våldsmonopol eller utbildning och kompetens.

I syfte att renodla polisens arbetsuppgifter tillsatte alliansregeringen en utredning med uppgift att se över vilka verksamheter som kan utföras av någon annan i syfte att frigöra resurser för att förstärka den centrala polisverksamheten. En delredovisning om polisens uppgifter på djurområdet skulle redovisas i ett delbetänkande i januari 2015, uppdraget i övrigt senast den 31 oktober 2015. Regeringen beslutade emellertid att lägga ned utredningen i samband med delredovisningen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ avser statsrådet och regeringen att ta för att renodla polisens verksamhet utan aktuellt utredningsunderlag från den nu nedlagda utredningen?