Fråga 2014/15:233 Regleringsbrevet för Pensionsmyndigheten

av Johan Forssell (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Regleringsbrev är benämningen på de regeringsbeslut som utfärdas varje år för att styra varje myndighets verksamhet. Regleringsbrevet gäller för ett visst budgetår och innehåller regeringens mål- och resultatkrav på myndigheterna samt deras finansiella förutsättningar, bland annat hur stora anslag myndigheterna får använda.

Den 23 oktober 2014 lämnade regeringen budgetpropositionen för år 2015 till riksdagen. Budgetpropositionen innehöll regeringens förslag till statens budget för 2015 samt de övriga förslag och bedömningar som följer av riksdagsordningen och budgetlagen.

Riksdagen röstade den 3 december ja till allianspartiernas förslag om riktlinjerna för den ekonomiska politiken, utgiftsramarna och beräkningen av statens inkomster för 2015. Därmed röstade riksdagen nej till regeringens förslag i budgetpropositionen.

Då riksdagen ställde sig bakom Alliansens förslag vad gäller rambeslutet samt riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken ankommer det på regeringen att verkställa denna politik. Detta gäller även regeringens styrning av myndigheters verksamhet. 

Min fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är därför:

 

Kan socialförsäkringsministern konkret redogöra för vilka delar i Pensionsmyndighetens regleringsbrev som är en konsekvens av att regeringens budgetförslag föll i december och Alliansens budget antogs?