Fråga 2014/15:213 EU:s gemensamma asyllagstiftning

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Idag är 50 miljoner människor världen över på flykt undan krig och terror. Världssamfundet måste gemensamt ta ansvar för att mildra den humanitära katastrof som just nu utspelar sig framför världens ögon.

Sverige har länge tagit ett stort ansvar, bland annat genom ett mycket omfattande stöd till UNHCR, Röda Korset och hjälporganisationer som verkar i och runt Syrien och andra konflikthärdar. Samtidigt ger vi skydd till många asylsökande. Tillsammans med Tyskland tar Sverige emot flest asylsökande i EU. Men samtidigt som många miljoner befinner sig på flykt har flera EU-länder ett icke rättssäkert system eller ett inhumant mottagande. Detta är omöjligt att acceptera. 

EU har beslutat om ett asylsystem med gemensam standard och kvalitet i asylprocessen. Syftet är bland annat att flyktingar ska behandlas på samma sätt oavsett var i Europa de söker asyl. Alla medlemsländer ska vara beredda att ta emot asylsökande.

Trots beslutet om gemensam asyllagstiftning är skillnaderna mellan medlemsländernas tillämpning av regelverket mycket stora. FN:s flyktingkommissarie och chef för UNHCR, Antonio Guterres, exemplifierade nyligen detta med en somalier som söker asyl i något av EU:s 28 medlemsländer. Allt annat lika varierar dennes chans att få asyl mellan 17 och 95 procent beroende på i vilket land asylansökan lämnas in. Det är inte acceptabelt att samtliga medlemsstater inte tar sitt ansvar och tillämpar det gemensamma regelverket för asylmottagning.

 

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern samt regeringen att vidta för att det gemensamma regelverket för asylmottagning ska tillämpas på ett rättssäkert sätt i samtliga EU:s medlemsländer?