Fråga 2014/15:199 Regeringens politik för ett starkare civilsamhälle

av Aron Modig (KD)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Det civila samhället utgör en omistlig del av Sverige – ett viktigt komplement till den offentliga sektorn och näringslivet. Genom att stärka civilsamhällets självständighet från staten – exempelvis vad gäller finansieringen – så ökar friheten i Sverige.

Tyvärr har osäkerheten för flera av det civila samhällets viktigaste aktörer ökat markant sedan regeringsskiftet i höstas. I budgetpropositionen för 2015 aviserades att privatpersoners skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet bör avskaffas från 2016. Visserligen föll propositionen i riksdagen, men en kvalificerad gissning är att förslaget återkommer i kommande budgetar.

Vidare har regeringen uppenbarligen inte för avsikt att vidta några åtgärder för att minska skadeverkningarna på de ideella föreningar och trossamfund som driver second hand-verksamhet för att finansiera sin sociala hjälpverksamhet och som nu beläggs med 25-procentig moms (Svenska Dagbladet, den 5 februari 2015).

Detta är mycket olyckligt. Sverige har inte råd med ett försvagat civilsamhälle. I stället måste det värnas och dess tillväxt underlättas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som även har ansvar för det civila samhället:

 

Har kultur- och demokratiministern gjort något ställningstagande som syftar till att på något sätt stärka civilsamhällets frihet, självständighet och tillväxt?