Fråga 2014/15:192 Rättsväsendets prioritering av arbetet mot brott som begås av djurrättsaktivister

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Svensk djurvälfärd håller världsklass. Detta inte minst med proaktiv tillämpande forskning och bred beprövad erfarenhet som grund. Sverige har tydliga och klara krav. Verksamma inom jordbruks- och djurnäringar jobbar dessutom aktivt med att fortsätta utveckla kvalitetskrav och följa regelverk. Det finns en stor samsyn i hela Sverige om att djur ska behandlas väl.

Det är nu angeläget att vänsterregeringen agerar aktivt och skyndsamt för att leva upp till alla de beslut riksdagen fattade i höstas. Det är viktigt att riksdagens tillkännagivande till regeringen om att rättsväsendet i betydligt högre grad än i dag måste prioritera arbetet mot de djurrättsaktivister som begår grova brott tas på allvar och att förslagen genomförs.

Det är därför oroande att S, MP och V valde att inte ställa sig bakom tillkännagivandet - nu är det vänsterregeringen som ska genomföra riksdagens beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta och när med anledning av riksdagens tillkännagivande om prioritering av arbetet mot brott som begås av s.k. djurrättsaktivister?