Fråga 2014/15:190 Korrekt statistik över gränspendlare

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I dag finns det ingen samordning av statistik för pendlare över gränsen till och från Norge. Eftersom Norge inte är med i EU är det också en lägre grad av harmonisering av statistiken mellan Sverige och Norge än mellan Sverige och övriga EU-länder. Problemet är tydligast när det gäller arbetsmarknadsstatistiken. Eftersom det inte finns något utbyte av inkomstuppgifter mellan statistikmyndigheterna i respektive land blir den officiella statistiken gravt missvisande beträffande förvärvsarbetande, inkomster, pendling, barnfattigdom etcetera.

Antalet gränspendlare är fler än antalet anställda i Sveriges största företag och de genererar lönesummor på 8,9 miljarder kronor. Tillsammans med övriga som arbetar i Norge genererar de 11,5 miljarder i inkomster till Sverige som aldrig redovisas i den officiella statistiken, visar siffror som Region Värmland har tagit fram. Sammanställningar visar att inkomster för Värmland motsvarar 6 procent av de totala inkomsterna, och för flera gränskommuner är procentsatsen betydligt högre.

Det behövs statistik som bättre stämmer överens med verkligheten, i synnerhet när arbetskraftens rörlighet ökar mellan länder i Norden. Vi behöver följa hur rörligheten ökar över våra gränser och ha kunskap om det. Det bör också observeras att pendlingsströmmarna mellan Sverige och Norge är betydligt större än mellan Sverige och Danmark. Bättre statistik är således ett viktigt underlag för prioritering av investeringar och satsningar i framtiden.

 

Vad avser statsrådet Ardalan Shekarabi att göra för att förbättra den svenska statistiken så att också gränspendlare syns i den officiella statistiken?