Fråga 2014/15:19 Hur regeringen motverkar rekryteringen av jihadister

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Flertalet medier och privatpersoner har den senaste tiden vittnat om att det i Sverige sker en rekrytering av jihadister till Daesh (Islamiska staten), al-Qaida-anknutna al-Nusra-fronten och andra terroristgrupper. Säkerhetspolisen har därmed också gått ut med uppgiften att det i dag finns ett förhållandevis stort antal svenska medborgare som strider för, eller har stridit för, olika extremistgrupper i utlandet.

Sverigedemokraterna har tidigare motionerat om att förbjuda dessa terroristresor, bland annat eftersom dessa medborgare vid en eventuell återkomst kan vara en säkerhetsrisk för övriga svenska medborgare. Trots att detta är ett faktum har övriga partier avslagit dessa förslag samtidigt som förslag på hur regeringen ska motverka resorna eller för den delen rekryteringen har uteblivit. I stället för att något statsråd i den nytillträdda regeringen tydligt har gått ut med vilket enormt problem detta är, har en av regeringens ministrar fått mer eller mindre tydliga anklagelser om islamism av en före detta socialdemokratisk riksdagsledamot.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det är ett stort problem att radikala islamister fritt kan agera i Sverige på ett sätt som riskerar att verka mycket negativt i framtiden. Okunskapen kring det tveklöst största hotet mot Sverige i dag är påtaglig, och när det inte längre är en ovanlig syn med islamistsymboler i samhället behöver riksdag och regering agera. 

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga: Har justitieministern gjort ställningstagandet att det är dags att förbjuda dessa resor och vad avser ministern att göra för att förhindra ytterligare rekrytering i Sverige?