Fråga 2014/15:186 Det personliga hälsokontot Hälsa för mig

av Emma Henriksson (KD)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

E-hälsa är det sammantagna begreppet för digitala tjänster som stödjer utvecklingen inom vården och omsorgen. När informationen är enhetlig och strukturerad på ett bra sätt går det lättare att dela den och att jämföra och följa upp vårdinsatser. För den enskilde patienten innebär det att fler e-tjänster kan utvecklas, som till exempel att kunna ta del av sina journaler eller kommunicera med vården.

För att göra det möjligt för varje medborgare att sköta hälsorelaterade ärenden med stöd av en e-tjänst togs 2012 initiativ till att utveckla ett så kallat hälsokonto, Hälsa för mig. Denna tjänst är en plats för säker lagring av personlig hälsoinformation. Tanken är att ha ett verktyg för att den enskilde digitalt ska kunna spara, överblicka och administrera sin hälsoinformation på ett enkelt sätt. Här kan kontoinnehavaren lagra exempelvis dokument från vården, som läkemedels- och vaccinationslistor. Eller resultat från hälso- och träningsapplikationer som användaren själv väljer att ansluta till sitt konto. Hälsa för mig ska på så sätt kunna bidra till att stödja den enskilde i att dokumentera och följa sin hälsoutveckling och därigenom fatta välgrundade beslut om den egna hälsan.

Tanken var att tjänsten Hälsa för mig skulle lanseras under 2014. Medel är avsatta för tjänsten, och ett långt upphandlingsförfarande är nu avklarat. Det är den nyinrättade E-hälsomyndigheten som har Hälsa för mig inom sitt ansvarsområde. I budgetpropositionen 2014/15 står det att ett fortsatt arbete bedrivits under 2013 och 2014 med att etablera den nationella tjänsten Hälsa för mig. Någon information om när tjänsten kommer att lanseras finns dock inte.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

När avser statsrådet att lansera tjänsten Hälsa för mig?