Fråga 2014/15:185 Rättstrygghet vid vård av personer med missbruksproblem

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har vid olika inspektioner, senast vid inspektion i Norrköpings kommun, iakttagit och riktat kritik mot bristande rättssäkerhet vid vård av personer med missbruksproblem. Ett ofta förekommande argument från de kommuner som kritiseras är att belastningen har ökat genom fler personer med missbruksproblem, hög personalomsättning och brist på kompetent personal.

Den helhetsbedömning som Ivo har gjort är att personer med missbruksproblem riskerar att inte få den hjälp de behöver. Ivo har bland annat funnit brister i socialtjänstens handläggning, avsaknad av beslut och att det i beslut kan saknas uppgifter om och när en behandling skall inledas respektive avslutas. Dessutom har vissa berörda personer inte informerats om att utredning har inletts. Det förekommer även fall där den enskilde inte har informerats om sin rätt att överklaga beslut.

Ivo:s sammanfattning är allvarlig: ”Konsekvensen för den enskilde av att lagstiftningen inte följs blir att rättssäkerheten åsidosätts.”

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder som statsrådet och regeringen avser att vidta för att rättssäkerheten ska öka vid vård av personer med missbruksproblem?