Fråga 2014/15:173 Upphandling av asylboende

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket räknar i sin senaste prognos med mellan 80 000 och 105 000 asylsökande nästa år. Till stor del beror ökningen på att många människor nu flyr kriget i Syrien. Hundratusentals människor har dödats och ingen lösning på konflikten är i sikte. UNHCR räknar med att antalet flyktingar som lämnat landet kommer att ha ökat till över 4 miljoner i slutet av året. Detta får konsekvenser även i vårt land. Fler söker skydd i Sverige och detta ställer krav på vårt mottagande och arbete med bosättning av asylsökande och nyanlända.

Många kommuner tar stort ansvar när det gäller mottagande av asylsökande. Kommunerna har bland annat ansvar för att på kort varsel erbjuda asylsökande barn skolgång.  Det är angeläget att ansvaret för asylsökanden delas av fler kommuner i vårt land.

Eftersom det i dag är stor brist på bostäder för nyanlända blir många kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i stället för att flytta till en kommun. Detta leder till att Migrationsverket måste upphandla ännu fler tillfälliga anläggningsboenden för asylsökande. Förutom att de tillfälliga boendena är betydligt dyrare än ordinarie boenden leder detta till att nyanländas etablering fördröjs vilket är olyckligt, inte minst ur integrationssynpunkt.

Antalet asylsökande är även fortsättningsvis stort, vilket gör att väntetiderna på anvisad bosättning riskerar att bli mycket långa. Det måste skapas hållbara lösningar för kommunerna och människorna som kommer.

I Vänersborg finns Sveriges största flyktingförläggning med 899 platser. Migrationsverket har dessutom tecknat avtal med andra företag om ytterligare 260 platser för asylsökande i Vänersborg.

Vänersborgs kommun ställer sig utifrån rådande omständigheter mycket kritisk till ytterligare asylplatser, och kommunpolitiker uppger till SVT:s Västnytt att de har skrivit brev till statsrådet Morgan Johansson för att belysa problemet med att människor blir kvar på asylboendet efter att ha fått uppehållstillstånd. Bara i Västsverige saknas 1 000 platser för 2015 i dagsläget, uppger länsstyrelsen för Västnytt.

 SVT:s Västnytt har träffat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson och på Västnytts hemsida kan man läsa följande:

”Migrationsverket kan få säga nej i upphandlingar till boenden för asylsökande i de kommuner där det redan finns stora boenden. Det beskedet ger justitieministern efter att ha sett Västnytts inslag om flyktingsituationen i Vänersborg.”

Kan ministern förtydliga detta uttalande? Avser ministern att vidta åtgärder för att förändra principerna i lagen om offentlig upphandling för att göra det möjligt för Migrationsverket att avslå boenden i kommuner med befintliga asylboenden?