Fråga 2014/15:166 Förtryck av fackligt aktiva i Iran

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

När Hassan Rouhani valdes till president i Iran 2013 fanns det en förhoppning om politisk förändring, men vi kan i dag tyvärr konstatera att brotten mot de mänskliga rättigheterna snarare har blivit fler under Rouhani och att antalet avrättningarna ökat.

Den iranska regimens förtryck drabbar alla delar av iranska samhället, men förtrycket riktas i synnerhet mot landets etniska och religiösa minoriteter, kvinnorörelsen, hbtq-personer och MR-försvarare. En annan grupp som drabbats synnerligen hårt är landets fackligt aktiva.

En bland många fackligt aktiva som fängslats är Behnam Ebrahimzadeh. Hans ”brott” bestod i att han varit medlem i kommittén för etablerandet av fackliga organisationer i Iran och för att ha varit aktiv i kampen för barns rättigheter. Under sina fyra år i fängelse har han utsatts för misshandel och godtyckliga förflyttningar mellan fängelseavdelningar. Regimen försöker nu förlänga hans straff. Ebrahimzadeh har svarat med att i flera omgångar hungerstrejka.

Det är viktigt att Sverige och andra EU-länder inte glömmer bort de grova och omfattande brotten mot mänskliga rättigheter i Iran under de pågående kärnenergisamtalen. Tvärtom finns det nu både möjligheter och stora behov av påtryckningar.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:


Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska arbeta för att Behnam Ebrahimzadeh och andra politiska och fackliga fångar i Iran ska friges?