Fråga 2014/15:160 Säkerställande att myndigheten Statens museer för världskultur har sitt säte i Göteborg

av Robert Hannah (FP)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

När det kommer till myndigheters säten finns det i Sverige ett oproportionerlig stort antal myndigheter som är placerade i Stockholmregionen. Göteborgsregionen är kraftigt underrepresenterad med endast ett fåtal statliga myndigheter.

Stockholmscentreringen är sårbar eftersom den utgör största delen av statliga jobb i en enda storstadsmarknad, vilket försvårar möjligheten till tillväxt i Göteborgsområdet. Lokaliseringen innehåller också en viktig demokratisk legitimitetsskapande poäng genom att myndigheter och deras ledningar får ökad närvaro i flera starka miljöer.

Trots denna extrema Stockholmscentrering har det genom medierapportering (http://www.expressen.se/gt/kultur/chef-efter-chef-har-flyttats-till-stockholm/) framkommit att Statens museer för världskultur i strid med 2 § i Förordning med instruktion för Statens museer för världskultur (SFS 2007:1185) uppenbarligen inte har sitt faktiska säte i Göteborg. Myndighetschefen är otroligt sällan närvarande i Göteborg och myndighetens chefsfunktioner har systematiskt flyttats från Göteborg till Stockholm.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke följande.


Hur avser ministern att säkerställa att Statens museer för världskulturs ledning har sitt faktiska säte i Göteborg?