Fråga 2014/15:16 Turkiets gränser

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Mellanöstern domineras av ett flertal politiska och religiösa konflikter, vilket har banat väg för olika sekteristiska krig i Irak och, under senare år, även i Syrien. Islamiska staten, IS, fortsätter att vinna mark i både Syrien och Irak. Flera hundra yezidiska kvinnor och barn har blivit bortrövade i Shanganområdet, och massakrer på tusentals civila har skett i Mosul och norra Irak. I skrivande stund avancerar IS mot Anbarprovinsen i västra Irak. Enligt CNN:s uppgifter finns det så många som 10 000 terrorister från IS i Syrien. Flera hundra kilometer bort fortsätter striderna mellan kurdiska trupper och IS i den syriska staden Kobane.

Den syriska kurdiska armén, YPG, har nu i mer än tre veckor varit den enda armén som varit i frontlinjen. Gatustrider pågår i Kobane. IS är välutrustat med moderna vapen och pansarfordon medan YPG försvarar sig med äldre automatvapen, som börjar få slut på ammunition. Dessutom har man svårt att få förstärkningar.

Det finns ett akut hot mot civila. Om inte FN och Turkiet kan ge skydd åt dessa i den pågående attacken från IS i Kobane kommer med stor sannolikhet en massaker att ske. PKK, det i Turkiet förbjudna kurdiska arbetarpartiet, som av bland annat Turkiet, USA, EU och Nato klassats som en terroristorganisation, vill hjälpa YPG i Kobane genom att skicka förstärkningar över turkiskt territorium, men Turkiet säger nej. Det finns risk att PKK återupptar den öppna kampen mot Turkiet om Turkiet inte skyddar civila och om man inte öppnar sina gränser. Turkiet har satt in militär för att upprätthålla utegångsförbud i flera regioner. Denna åtgärd har inte använts sedan 1990-talet. Staffan de Mistura, FN-sändebud för Syrien, uppmanar i ett uttalande den turkiska regeringen att tillåta kurdiska beväpnade styrkor att passera över landet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ är utrikesministern beredd att ta för att förmå Turkiet att öppna sina gränser för de civila som söker skydd i Turkiet och tillåta den kurdiska gerillan att passera över landets gränser?