Fråga 2014/15:154 Avveckling av FXM och främjandefrågornas framtid

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Statskontoret har nyligen gjort en utvärdering av Försvarsexportmyndighetens (FXM) verksamhet med anledning av att FXM 2015 har verkat i fem år. I utvärderingen skriver Statskontoret att bildandet av Försvarsexportmyndigheten har lett till tydligare rollfördelning och ökad transparens i det statliga exportstödet. Därmed har FXM till stor del uppfyllt syftet med att myndigheten bildades.

I Statskontorets sammanfattning av utvärderingen skriver man bland annat: ”Genom att en separat myndighet fick ansvaret för främjande och försäljning blev rollfördelningen inom den svenska försvarsmaterielexporten tydligare. I dag finns en formell process för att ansöka om exportstöd vilket gör att man kan se vilka företag som får stöd och på vilka grunder.”

I ljuset av detta framstår regeringens förslag att FXM bör avvecklas som oklokt. Genom att avveckla FXM skulle transparensen minska och främjande och upphandling skulle skötas av samma aktör. Regeringen gick fram med förslaget om avveckling i budgetpropositionen för 2015, men förslaget vann inte gehör då Alliansens budget fick stöd i riksdagen.

Med anledning av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2015 skulle jag vilja ställa en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur hade försvarsministern tänkt att främjandeuppdraget skulle hanterats efter den föreslagna avvecklingen av FXM och skulle detta ha påverkat transparensen i processen?