Fråga 2014/15:148 Landsbygdsprogrammet och miljöersättningar

av Eskil Erlandsson (C)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Alliansregeringen beslutade den femte juni i år om ett ambitiöst och rekordstort landsbygdsprogram. Det är ett program där alliansregeringen tillfört 2,8 miljarder kronor för att säkerställa fortsatt stora satsningar på landsbygdens utveckling. Programmet skickades till EU-kommissionen för godkännande.

I dagarna har det rapporterats om att det stora flertalet program som EU-kommissionen har att godkänna inte kommer kunna hanteras före den första maj nästa år. Det är inte förrän programmet är godkänt av kommissionen som pengarna kan börja betalas ut.

När man odlar och sköter sin mark på ett miljövänligt sätt kan man genom landsbygdsprogrammet få tillgång till miljöersättningar. Bland annat handlar det om ersättningar för betesmarker och slåtterängar, restaureringar av betesmarker och slåtterängar och ersättning för fäbodar.

Det finns också ersättningar för ekologiskt jordbruk och ersättning för omställning till ekologisk produktion. Dessa kräver att man ska ha en certifierad ekologisk produktion eller vara under omställning enligt densamma. Denna får inte brytas en enda dag, varför dessa ersättningar också har stor betydelse för att jordbrukaren ska kunna behålla sin certifiering.

 

Min fråga till landsbygdsministern är därför:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att den ekologiska produktionen och de som brukar marken miljövänligt och är berättigade till miljöersättning inte ska lida skada när ett godkännande av landsbygdsprogrammet från EU-kommissionen riskerar att dröja?