Fråga 2014/15:145 Hungerstrejker i iranska fängelser

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Repression och förtryck fortsätter såväl i det iranska samhället som i iranska fängelser. Irans fängelser är fyllda av politiska fångar, kurder, socialister, arbetaraktivister, människorättsaktivister, studenter, baluchier med mera. Iran har olika minoriteter och folkgrupper som i åratal kämpat för att bygga upp ett demokratiskt samhälle där alla medborgares mänskliga rättigheter respekteras och alla folkgrupper behandlas jämlikt. I stället för att bli mött med respekt har man av den iranska regimen blivit utsatt för förtryck, avrättning och förföljelse. Den politik som drivits och drivs av regimen mot det kurdiska folket och andra minoriteter i landet är inte bättre nu än för 35 år sedan.

Sedan Rohani valdes till president har tusentals människor inom olika folkgrupper (araber, kurder, baluchier med flera) blivit trakasserade, fängslade och avrättade. Som svar på den odemokratiska politiken som förs av den iranska regeringen har 29 kurdiska politiska fångar startat en hungerstrejk i stadsfängelset i Urmiye i den östra delen av iranska Kurdistan. Dessa människoaktivister är snart inne på sin 33:e dag utan mat eller vatten. Läget är akut.

Med anledning det ovan anförda vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser utrikesministern att göra för att förmå den iranska regimen att respektera internationella överenskommelser när det gäller att skapa anständiga och människovärdiga förhållanden i iranska fängelser så att livshotande situationer som den i fängelset i Urmiye inte uppstår igen?