Fråga 2014/15:143 Fungerande bredband och mobiltäckning i glest befolkade områden

av Monica Haider (S)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Länsstyrelserna har tagit fram en ny rapport som visar att betalningen i glest befolkade områden har blivit sämre och svårare att genomföra. Allt färre företagare hanterar kontanter samtidigt som nya tekniska lösningar fungerar sämre när bredband och mobiltäckning är otillräcklig.

Det handlar både om kontantförsörjning och att alternativa betalfunktioner inte fungerar i tillräcklig utsträckning. Hela 175 orter har mer än 15 km till närmaste kontantuttag. Av rapporten framgår följande: ”Marknadsaktörerna har i stor utsträckning misslyckats med att tillgodose samhällets behov”, och grundläggande betalningstjänster kan inte garanteras överallt utan statliga insatser.

Detta innebär problem både för företagare, föreningar och boende i glest befolkade områden. Om vi vill ha en levande landsbygd där människor kan bo och verka så måste kontantförsörjningen och alternativa betalfunktioner fungera. Detta är en viktig pusselbit för att det ska bli verklighet.

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta för att även glest befolkade områden ska få tillgång till fungerande bredband och mobiltäckning?