Fråga 2014/15:141 Second hand-butiker

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den ideella sektorn i Sverige gör fantastiska insatser varje dag. Men efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen har Skatteverket, precis som tidigare EU-kommissionen, kommit fram till att välgörenhetsorganisationernas befrielse av att betala moms leder till illojal och snedvridande konkurrens. En väl fungerande konkurrens på lika villkor är viktigt. Men det här handlar inte om det.

Det finns ingen motsvarighet till ideella verksamheters försäljning av skänkta begagnade och sedan tidigare beskattade varor. Det betyder att någon snedvridning av konkurrensen, som EU hävdar, inte finns, vilket gör att i andra EU-länder, såsom Finland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Portugal, momsbeläggs inte ideella verksamheter som säljer skänkta varor till välgörenhet.

Regering och riksdag borde arbeta fram lagar och regler som uppmuntrar och utvecklar den ideella sektorn i Sverige, inte motarbetar densamma. Denna fråga handlar i grunden om så mycket mer än kronor och ören. Frågan är större. Det handlar om vårt synsätt på den enskildes och vår gemensamma solidariska insats, att hjälpa andra. Det ska alltid underlättas och uppmuntras.

 

Vilka konkreta åtgärder avser finansminister Magdalena Andersson att vidta för att kostnadsneutralitet ska vara den framtida inriktningen gällande ideella organisationers second hand-butiker?