Fråga 2014/15:139 Provborrning utanför Västsahara

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Inom kort kommer det amerikanska oljebolaget Kosmos Energy att påbörja provborrning av olja i havet utanför staden Boujdour i det ockuperade Västsahara. Bolaget har fått licens av den marockanska ockupationsmaktens statliga oljebolag ONHYM för att undersöka och provborra och har för det ändamålet hyrt oljefartygsriggen Atwood Achiever i tre år till den enorma summan av en halv miljon dollar per dag.

Oljeborrningen bör ses som ett led i Marockos plundring av Västsaharas naturtillgångar, något som strider mot folkrätten. FN:s dåvarande rättschef, Hans Corell, sa i ett rättsutlåtande från 2002 att undersökning och utvinning i detta icke-självstyrande område, utan tillstånd från det västsahariska folket och utan att det gynnar dem, är emot internationell lag.

Polisario Front, som är Västsaharas legitime representant, har med kraft fördömt prospekteringen och de planerade borrningarna av olja utanför Västsaharas kust. I ett öppet brev till Kosmos Energy skriver dessutom ett antal representanter för civila västsahariska organisationer och protesterar mot projektet. De understryker att de inte vill att något företag ska borra efter olja i deras land innan de fått möjlighet att utöva sin rätt till självbestämmande.

Oljeborrningen är dessutom ett miljöhot som innebär att arbetet för en klimatförändring försvåras. Klimatpanelen IPCC:s femte utvärderingsrapport som kom i höstas pekar på att det blir allt viktigare att snabbt minska utsläppen och minska användningen av fossila energikällor. Ny oljeborrning kommer att motverka möjligheterna att förhindra att klimatförändringen blir farlig och okontrollerad.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ är utrikesministern beredd att ta, i Sverige och internationella sammanhang, för att förhindra provborrning av olja utanför Västsaharas kust?