Fråga 2014/15:136 Polisens register

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, har nyligen presenterat nya uppgifter där några av polismyndigheterna, i detta fall Östergötland och Västra Götaland, fört register som saknar stöd i regelverket. För drygt ett år sedan uppmärksammades att Polismyndigheten i Skåne upprättat ett antal filer, eller en databas/register, där omfattande mängd personuppgifter kring romer förekom – utan att det fanns någon brottsmisstanke.

Rikspolisstyrelsen har ett övergripande ansvar för de it-plattformar som finns och de rekommendationer som polismyndigheterna arbetar efter. Därför är den uppföljningen central för att förebygga att regelverket används på ett felaktigt sätt. Eftersom det återigen kommer uppgifter om register där innehållet kan ifrågasättas är det ytterst riksdagen och regeringen som styr över de lagar och förordningar som medger att polisen kan använda sig av olika underrättelsemetoder i sitt brottsförebyggande arbete.

Mot bakgrund av de nya uppgifterna från SIN vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i lagstiftningen för att förhindra att myndigheterna använder vissa verktyg på ett olagligt sätt?