Fråga 2014/15:130 Kostnader för återaktiverad pliktlagstiftning

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den rödgröna regeringen beslutade den 11 december att återaktivera delar av den vilande pliktlagstiftningen. Det gäller möjligheten att kalla in värnpliktig krigsplacerad personal till repetitionsutbildning.

Moderaterna motsätter sig inte regeringens beslut när det gäller möjligheten att kalla in värnpliktiga till repetitionsövningar. Mot bakgrund av det nya säkerhetspolitiska normalläget i närområdet är det viktigt för försvaret att kunna genomföra övningar med kompletta förband.

Däremot vill vi peka på vikten av att Försvarsmaktens ekonomiska förutsättningar medger att försvaret ska kunna kalla in värnpliktiga till repetitionsutbildning. Viktigt att notera i sammanhanget är att den alliansbudget som har antagits av riksdagen gör att Försvarsmakten slipper reducera sina kostnader med 150-200 miljoner kronor år 2015 som regeringen föreslog i höstbudgeten.

Med anledning av detta skulle jag vilja ställa en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist.

 

Hur stora kostnader beräknar ministern att beslutet om återaktiverad repetitionsutbildning medför och ryms detta inom den beslutade försvarsbudgeten för 2015?