Fråga 2014/15:123 Skärpt straff för inbrott

av Pia Hallström (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Inbrott är det brott som flest människor oroar sig för. Många är rädda att någon ska ta sig in i det egna hemmet och stjäla personliga tillhörigheter. De som drabbats beskriver ofta hur de känner sig otrygga i sitt eget hem långt efter att inbrottet ägt rum. Att drabbas av inbrott innebär en allvarlig kränkning av människors privatliv.

I dag bedöms ett inbrott i regel som grov stöld. I praktiken innebär det att straffet blir fängelse i mellan sex och tio månader. Det innebär också att den som döms för första gången ofta helt slipper fängelse. Det vill Alliansen ändra på.

Det är viktigt att straffen står i proportion till brottens allvar. När det gäller inbrott är straffnivån för låg. Straffet ska återspegla kränkningen, men också att många känner sig oroliga för att vistas i sina hem en lång tid efter att ett inbrott ägt rum.

Alliansen vill skärpa straffet för inbrott och införa ett helt nytt brott: inbrottsstöld. Det nya brottet inbrottsstöld föreslås leda till minst ett års fängelse.

I dag är det bara några få procent av de anmälda inbrotten som klaras upp. Resultaten måste bli bättre. Ett sätt att nå dit är att införa det nya brottet inbrottsstöld. Det skickar en tydlig signal till polisen och övriga rättssystemet om att bostadsinbrott ska prioriteras.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande. Har ministern gjort ställningstagandet att straffet för inbrott bör skärpas och avser ministern i så fall att vidta någon åtgärd för att lagstifta om en sådan straffskärpnin?