Fråga 2014/15:113 Bygdeavgiftens framtid

av Magnus Oscarsson (KD)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

I samband med produktion av vattenkraft återbetalar kraftproducenterna en viss andel av pengarna genom en så kallad bygdeavgift. Syftet med bygdeavgiften är att kompensera för det intrång och de olägenheter som vattenkraftverksamheten medför lokalt.

Det är den bygd som berörs av vattenföretaget eller anläggningar för detta som får ta del av pengarna från bygdeavgifterna. Det handlar alltså inte om en förstärkning av berörd kommuns budget. Pengarna ska användas för att ersätta skador som verksamheten orsakar samt till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna.

Bygdeavgiftens andel av vattenkraftens omsättning är liten, ca 0,17 öre per kilowattimme. Avgiften är emellertid viktig, eftersom den folkliga förankringen av vattenverksamhet riskerar att gå förlorad om de närboende endast får ta del av de negativa effekterna av verksamheten. Den totala årliga utbetalningen av bygdeavgifter uppgår till 110–130 miljoner kronor. För vissa kommuner handlar det dock om stora belopp räknat per invånare.

Den statliga Vattenverksamhetsutredningen föreslår i sitt slutbetänkande (SOU 2014:35) att bygdeavgiften avskaffas. Förslaget avstyrks av bland andra Jordbruksverket i ett remissyttrande. Jordbruksverket befarar att om bygdeavgiften tas bort riskerar detta att slå hårt mot många bygder och kommuner. Även SKL avstyrker förslaget. Utredaren själv uppger att de kommuner som drabbas i allmänhet inte själva har möjlighet att täcka upp inkomstbortfallet.

Jag vill därför fråga landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

Avser landsbygdsminitern att avskaffa bygdeavgiften?