Fråga 2014/15:11 Äldreutredningen

av Emma Henriksson (KD)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Kristdemokraterna har i regeringsställning gjort stora satsningar på att förbättra svensk äldreomsorg. Det har bland annat skett genom införandet av en nationell värdegrund för äldreomsorgen, förbättrade kvalitetsmätningar, lagen om valfrihetssystem samt riktade stimulanspengar till kommunerna för att utveckla äldreomsorgen. Svensk äldreomsorg anses i dag vara ett föredöme för andra länder att ta efter.

Självklart är inte allt färdigt; det finns fortfarande saker att förbättra. Därför tillsatte alliansregeringen en utredning med uppdrag att utreda ett antal viktiga framtidsfrågor för äldreomsorgen, den så kallade Äldreutredningen. Utredningsuppdraget går ut på att se över hur det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom äldreomsorgen kan stärkas, hur valfriheten kan stärkas genom förenklade biståndsbedömningar samt hur teknikutvecklingen bättre kan tas till vara inom äldreomsorgen.

Vid ett regeringsskifte uppstår naturligt en oro för hur pågående utredningar ska påverkas. Men arbetet med att förbättra svensk äldreomsorg får inte avstanna vid ett regeringsskifte. Därför är det av stor vikt att Äldreutredningen får fortsätta sitt arbete och lämna förslag på förbättringar av äldreomsorgen.

Jag vill därför fråga statsrådet om regeringen kommer att låta Äldreutredningen fullfölja sitt arbete och om eventuella tilläggsdirektiv kommer att ges.