Fråga 2014/15:109 Skatteverkets kostnadsavdrag för musiker och sångare

av Cecilia Magnusson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket har föreslagit att kostnadsavdraget som arbetsgivare gör för musiker och sångare ska ändras. Detta skulle innebära ökade kostnader för landets tio största orkester- och operaarbetsgivare på 40 miljoner kronor, pengar som de kan ha använt till redan planerad verksamhet. För länsmusiken är detta enligt Svensk Scenkonst förödande, då de redan har små marginaler.

Skatteverket grundar sitt förslag på den revision som har gjorts på två större operahus och att denna modell inte längre fyller sitt syfte. Detta får kritik, dels för att Sveriges scenkonstaktörer anser att detta saknar en bredare analys och konsekvensbeskrivning, men också för att remisstiden har varit kort och de föreslagna förändringarna enligt SKV:s förslag ska genomföras redan vid årsskiftet.

Det är positivt att finansministern ser att kulturen har ett egenvärde, vilket hon uttryckte under en pressträff i oktober tillsammans med kulturministern. Jag finner dock oro över att landets konsert- och operahus riskerar mindre ekonomiska marginaler, vilket riskerar att begränsa en bransch med ett tydligt samhällsuppdrag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att landets konsert- och operahus inte ska påverkas negativt av de åtgärder som Skatteverket föreslår?