Fråga 2014/15:108 Utlämnande av personuppgifter till företag utanför Sverige

av Mathias Sundin (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Högsta förvaltningsdomstolen har i en aktuell dom (3695-14) beslutat att Socialstyrelsen ska lämna ut uppgifter om namn samt datum för utfärdande och upphörande av legitimation avseende samtliga legitimerade sjuksköterskor till ett vårdföretag i Norge. Domstolen konstaterar i domen att personuppgiftslagen inte gäller för bolaget eftersom det är etablerat i Norge (4 § personuppgiftslagen). Bolagets behandling av de aktuella uppgifterna kan följaktligen inte stå i strid med den lagen. Därav följer också att bestämmelsen i 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen, som stadgar att sekretess gäller för personuppgift om det kan antas att ett utlämnande skulle medföra att uppgiften behandlas i strid med personuppgiftslagen, inte är tillämplig.

Att lagstiftningen har skilda regelverk för utlämnande av personuppgifter till Sverige och till utlandet är en fråga som även berördes i offentlighets- och sekretesskommitténs delbetänkande Offentlighetsprincipen och den nya tekniken (SOU 2001:3, s. 192 f.).

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsministern: Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Högsta förvaltningsdomstolens dom.