Fråga 2014/15:106 Nordiskt samarbete i kampen mot alkoholsmuggling

av Phia Andersson (S)

till Statsrådet Kristina Persson (S)

 

Samhällsproblematiken med så kallad oregistrerad alkoholhandel och alkoholkonsumtion är utmärkande och gemensam för de flesta nordiska länderna, även om den varierar i styrka. Enligt WHO:s rapport Alcohol in the EU (2012) utgör den illegala, oregistrerade alkoholkonsumtionen i EU ca 13 procent av all alkoholkonsumtion. Bland de nordiska länderna bedöms den oregistrerade alkoholkonsumtionen i Norge och Finland utgöra ca 20–25 procent och i Sverige beräknas andelen oregistrerad alkohol vara ännu högre. Mer än varannan flaska sprit som konsumeras i Sverige bedöms komma från den oregistrerade handeln, liksom var tredje starkölsburk, enligt svensk data från 2014 (CAN, 142).

Svenska myndigheter som polisen, Tullverket och Skatteverket ger oss starka indikationer på att den illegala handeln med alkoholdrycker är både mycket omfattande och välorganiserad. Det är mycket lukrativt att handla olagligt med alkoholdrycker i och mellan de nordiska länderna samtidigt som straffskalorna för brott mot dessa lagar är relativt lågt satta. Det nordiska samarbetet kring dessa frågor behöver därför utvecklas.

Hur ser statsrådet Kristina Persson på möjligheterna till ett nordiskt samarbete i kampen mot illegal och oregistrerad alkohol?