Interpellation 2014/15:95 Jämställdhet inom akademin

av Linda Snecker (V)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Villkoren på universitet och högskolor är inte jämställda. Kvinnor och män arbetar på olika villkor när det gäller att göra akademisk karriär och meritera sig för tjänster. Medan en majoritet av de studerande på grundnivå är kvinnor så ser villkoren allt tuffare ut ju högre upp i hierarkin man kommer.

Detta är inte bara en rättvisefråga utan också en fråga om kvaliteten i den undervisning och forskning som bedrivs. Allas kompetens måste tas till vara fullt ut.

Det har bedrivits ett relativt omfattande utredningsarbete i denna fråga och bilden av bristande jämställdhet inom akademin är tydlig. Delegationen för jämställdhet i högskolan författade under sin uppdragstid 2009-2010 flera rapporter i ämnet och fördelade även pengar till olika jämställdhetsprojekt runt om i Sverige. Arbetet för en jämställd akademi går emellertid fortfarande alltför trögt. Det rapporteras återkommande om tjänstetillsättningar och tilldelning av anslag som inte bygger på faktiska kompetenser och meriter utan förefaller bygga på strukturer som gynnar män.

Den tidigare högerregeringen gjorde inget för att förändra denna bild. Det krävs nu en högre politisk ambitionsnivå och initiativ som kan leda till resultat.

En av rapporterna från Delegationen för jämställdhet inom akademin hette "Hans excellens" och handlade om de stora satsningar på starka forskningsmiljöer som har gjorts. Den snäva definitionen av excellens har gynnat manliga forskare och haft starka negativa effekter på jämställdheten. Enligt rapporten har mellan en halv och en miljard kronor på detta sätt omfördelats från kvinnor till män. Det är tydligt att hela systemet för fördelning av forskningsanslag måste utvärderas utifrån sina jämställdhetsresultat. 

Mina frågor till statsrådet Helene Hellmark Knutsson är:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka jämställdheten inom akademin såväl kvantitativt som kvalitativt?

2. När avser statsrådet att vidta dessa åtgärder?