Interpellation 2014/15:94 Flygskatt

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringens två partier har före valet lämnat olika besked vad gäller införandet av en flygskatt. Det skapar en förvirring kring vilken politik som gäller.

I det moderna samhället blir vi alltmer beroende av möjligheterna att resa, såväl korta som långa distanser, och flyg har varit en viktig faktor i globaliseringen. En flygskatt slår inte bara mot utrikesresorna utan kommer också att fördyra inrikesresor.

Inrikesresorna är mycket viktiga för att binda samman ett Sverige med långa avstånd, både för privatpersoner och för företag. Enligt Svenskt Flygs utredning skulle en flygskatt orsaka att 10 000 jobb försvinner i Sverige. Det är ungefär lika långt mellan Skåne och Lappland som det är mellan Skåne och Italien, vilket innebär att flygets betydelse för Sverige är mycket stor. En flygskatt skulle innebära ett orättvist slag mot detta för landsbygden så viktiga transportmedel. En undersökning visar att den potentiella utsläppsminskningen är ca 0,2 procent av Sveriges totala utsläpp, ungefär lika mycket som vägtrafiken släpper ut på 48 timmar. Därmed bör man ifrågasätta klimateffekterna av en flygskatt.

Dessutom drabbar en flygskatt framför allt dem med de minsta marginalerna hårdast. Exempelvis blir en flygresa för en tvåbarnsfamilj till London eller Kreta 2 160 kronor dyrare. För dem med små marginaler kan den prisökningen avgöra huruvida semesterresan blir av eller inte.

I budgetpropositionen för 2015 skriver ni att regeringen ska undersöka olika metoder för att få flyget att i högre utsträckning ska bära sina egna klimatkostnader. Det kan inte tolkas som annat än en flygskatt. Men statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att Socialdemokraterna inte vill införa någon flygskatt.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:

Avser statsrådet eller regeringen att i någon form medverka till ett införande av en flygskatt?