Interpellation 2014/15:88 Myggbekämpning i Nedre Dalälven-området

av Tomas Tobé (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

I dag är de så kallade översvämningsmyggorna ett stort problem i Nedre Dalälven-området. Myggorna kan vid speciella väderförhållanden, en kombination av sol och regn eller översvämningar, fortplantas i sådana mängder att de blir en plåga för både djur och människor. Problemen har ökat, vilket sannolikt beror på flera faktorer - ett varmare klimat, fler tillfällen med högt vattenstånd och ändrad markskötsel.

Utan bekämpning får myggen stora negativa konsekvenser för de människor som bor i området. Stundtals är det omöjligt att vistas ute, vilket drabbar lokalbefolkningen, näringslivet och turismen.

I årets budgetproposition föreslår regeringen att myggbekämpningen framöver ska finansieras lokalt och regionalt, och staten ska alltså inte bidra. Kostnaderna för myggbekämpning är höga och svåra att finansiera lokalt. Samtidigt klargör regeringen att myggbekämpning framöver bör ske utan BTI, ett bekämpningsmedel som visat sig effektivt. Utan bekämpningsåtgärder riskerar myggen att öka markant.

Jag har följande frågor till klimat- och miljöministern:

Varför vill ministern begränsa den statliga finansieringen av myggbekämpningen i Nedre Dalälven-området?

Hur ser ministern på bekämpning med BTI?

 Vad avser ministern och regeringen att göra för att bidra till bekämpningen av mygg i Nedre Dalälven-området?




...............

Tomas Tobé (M)