Interpellation 2014/15:85 Osäkerheten i om höjda marginalskatter leder till ökade skatteintäkter

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har i sin höstbudget föreslagit en skattehöjning på 1 680 kronor för de 1,1 miljoner individer som idag betalar statlig inkomstskatt. Förslaget innebär dessutom att ytterligare 72 000 personer kommer att få höjd inkomstskatt då antalet personer som betalar statlig inkomstskatt beräknas öka med lika många. Höjningen sker genom att man inte räknar upp skiktgränserna för statlig inkomstskatt med lika mycket årligen.

Skatten höjs ytterligare genom avtrappningen av jobbskatteavdraget. Omfattande internationell forskning visar att jobbskatteavdrag är ett kraftfullt sätt att skapa jobb och få in fler på arbetsmarknaden. I budgetpropositionen för 2015 föreslår regeringen att jobbskatteavdraget ska trappas av för dem som har arbetsinkomster som överstiger 1,348 prisbasbelopp per år, det motsvarar en månadsinkomst om ca 50 000 kronor per år. 

Det är dock högst osäkert huruvida höjda marginalskatter leder till ökade skatteintäkter. Forskning pekar på att en höjd marginalskatt ger begränsade resurser till offentlig sektor. Ändå räknar Andersson kallt med att skatteintäkterna till staten ska öka med 1,91 miljarder kronor år 2015.

Jag skulle därför vilja ställa följande fråga till Magdalena Andersson:

Vilka ställningstaganden och bedömningar har finansministern gjort med anledning av den forskning som pekar på att höjda marginalskatter inte leder till ökade skatteintäkter?