Interpellation 2014/15:82 Kommunalt veto mot etablering av friskolor

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Miljöpartiet har historiskt varit ett parti som värnat elevernas valfrihet. 
En förutsättning för att kunna välja skola är att det finns mer än ett alternativ. 
I Friskoleöverenskommelsen som även Miljöpartiet var med och skrev under fanns inget kommunalt veto med.  I stället fanns krav på ett samråd med den kommun där friskola skulle etableras.

I många kommuner är det dåligt bevänt med valfriheten vilket innebär att det finns få eller inga alternativ för den som inte vill gå i en kommunal skola.  Enligt en undersökning från Friskolornas riksförbund säger två av tre socialdemokratiska kommunalråd nej till att nya friskolor ska konkurrera med kommunala skolor. Erfarenheter från Sollentuna kommun visar att om S fått vara med och bestämma hade kommunen inte haft mer än möjligtvis en fristående skola, eftersom S varit konsekvent negativt inställda till i princip alla etableringar av friskolor i kommunen.

Ofta beskylls det fria skolvalet för att ha bidragit till segregation. Mig veterligen finns dock ingen entydig forskning på området. Däremot visade IFAU i sin rapport Har den växande friskolesektorn varit bra för elevernas utbildningsresultat på kort och lång sikt? att valfriheten och etablering av fristående skolor som konkurrerar med de kommunala ger bättre kvalitet och resultat i alla skolor, även de kommunala.

Av Sveriges PISA-resultat i matematik förklaras 87 procent av variation inom skolor och bara 13 procent mellan skolor. Enligt en nyligen gjord undersökning av Ungdomsbarometern säger nio av tio ungdomar att det är mycket viktigt med valfriheten kring skolval. Att stänga dörren för de 300 000 elever som gjort ett aktivt val för att gå i en skola med viss pedagogik, idrottsprofil eller kanske med en lärostil som tar till vara ett specifikt behov är ett svek.

Det övervägande som skolinspektionen gör när det gäller påverkan på den kommunala skolverksamheten borde vara tillräckligt i kombination med ett samråd med kommunen. Det veto som nu föreslås av regeringen har tydliga ideologiska förtecken, fristående skolor ska helt enkelt stoppas.

Utifrån detta vill jag fråga utbildningsministern:

Varför väljer minstern och regeringen att frångå den överenskommelse kring friskolor som slöts 2013 och som alla partier utom SD och V stod bakom genom att nu vilja ge kommunerna vetorätt mot friskolor?

På vilket sätt gagnar ett kommunalt veto eleverna, deras kunskapsutveckling och rätt att välja skola?