Interpellation 2014/15:78 Sysselsättningseffekter av begränsning av uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt

av Jan Ericson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I regeringsförklaringen skriver regeringen att antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka. Som ett led i att uppnå detta föreslår regeringen en begränsning av uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt.

Alliansregeringens jobbskapande politik bidrog till att 340 000 nya jobb skapades i Sverige. Fler människor i arbete och fler arbetade timmar skapar bättre tillväxt och ger skatteintäkter som finansierar god kvalitet i vård, skola och omsorg. Det måste vi fortsätta värna.

Det är därför oroväckande att regeringen avser att genom fördelningspolitik göra det mindre lönsamt att arbeta. Statlig inkomstskatt på förvärvsinkomster skulle med oförändrade regler betalas av ca 1,1 miljoner individer 2015. Regeringens förslag innebär att antalet personer som betalar statlig inkomstskatt beräknas öka med över 70 000 personer och omfatta personer som tjänar ca 36 000 kronor i månaden.

Detta kan innebära att utbytet av att jobba fler timmar eller ta ett större ansvar på en arbetsplats minskar. På sikt kan även viljan att utbilda sig och att utveckla sin kompetens minska. Det är oroande då allt detta får negativa konsekvenser för landets ekonomi och välfärd.

Jag har följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

Vilka sysselsättningseffekter bidrar en begränsning av uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt till enligt finansministerns bedömning?