Interpellation 2014/15:75 Möjligheterna till alternativ skolgång under gymnasietiden

av Ida Drougge (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Med anledning av regeringens förslag att gymnasiet ska bli obligatoriskt för elever upp till 18 års ålder uppkommer flera frågor.

Skoltrötthet och bristande motivation är vanligt under skoltiden. Det är i grunden inte konstigt, men kan likväl bli ett problem för eleven. En orsak till att studiemotivation saknas är osäkerheten inför framtiden. Gymnasiet innebär ofta en tid då en söker efter sin egen identitet och mål. Det innebär naturligtvis att det kan vara svårare att koncentrera sig eller motivera sig.

Vi måste ha respekt för att gymnasietiden är en sökande tid. Det är inget som lagstiftning kan åtgärda. Svaren är betydligt mer komplicerade än så. Jag menar att det mest effektiva sättet att få fler att avsluta gymnasiet inte är krav och tvång utan uppmuntran och bra undervisning. En politik som innebär att varje elev får rätt stöd och hjälp att hitta vad just hen vill är faktiskt det enda alternativet vi har.

En del elever behöver tid att få hitta sina svar. Det kan till exempel innebära ett utbytesår, paus från de vanliga studierna för arbete eller något liknande. Det ger tid till att fundera vad en vill göra samtidigt som en utvecklar kompetenser som inte nödvändigtvis kan nås i skolan.

Mina frågor till statsrådet Aida Hadzialic är:

Hur motverkar obligatorisk gymnasieskola skoltrötthet?

Hur ska elever som vill ta utbytesår eller på annat sätt gå sin egen väg kunna göra det med en gymnasieskola som är obligatorisk?

Hur tänker statsrådet få stöd för obligatorisk gymnasieskola i riksdagen?