Interpellation 2014/15:718 Gotlandstrafiken och en grönare sjöfart

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

En väl utvecklad infrastruktur är grunden för utveckling i alla regioner. Resurser måste därför fördelas så att utveckling kan ske i hela landet. Det är inte minst av stor betydelse för att stärka den växande turismen i Sverige. Satsningar på infrastruktur är en förutsättning för att det i så många delar av landet som möjligt ska kunna skapas jobb och välstånd. När sådana satsningar diskuteras är det viktigt att inkludera Gotland. Färjan till Gotland ersätter vägar och broar och bör ses som en del av den nationella infrastrukturen. Det finns en rad öar i Sverige som har fasta förbindelser eller vägfärjor och där staten i dag finansierar underhåll och drift för överfart till dessa öar. För att det ska ges goda möjligheter att leva och verka på Gotland behöver färjetrafiken hålla en god standard med rimliga priser.

Det är samtidigt viktigt att ytterligare stärka tillgängligheten med hållbara transporter. Fler och fler rederier planerar nu att gå över till mer miljövänliga drivmedel. Stena Line invigde i mars i år världens första metanoldrivna fartyg och Rederi AB Gotland planerar till 2017 ett fartyg med LNG-drift (flytande naturgas). Ett treårigt EU-projekt visar även att det finns förutsättningar för en utbyggnad av tankstationer för LNG i Östersjön. För Vänsterpartiet är LNG inte en slutlig lösning för en grön sjöfart, men vi anser att den i ett övergångsskede kan vara betydelsefull i omställningen. På längre sikt kan LBG (flytande biogas) eller andra hållbara alternativ vara aktuella. För att sjöfarten ska ta en större andel miljöeffektiva transporter behövs tydliga strategier för nödvändiga investeringar i infrastruktur samt styrmedel för hållbara drivmedel. Staten, kommunerna och Trafikverket har tillsammans med rederinäringen ett stort ansvar för denna färdriktning mot hållbara transporter.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

  1. Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stärka Trafikverkets roll i utbyggnaden av infrastruktur för miljöanpassade drivmedel för rederierna längs med kusten?
  2.  Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att minska de för Gotland negativa effekter som nuvarande färjepriser innebär för näringsliv och boende?