Interpellation 2014/15:71 Bygget av Norrbotniabanan

av Jonas Sjöstedt (V)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Norrbotniabanan är en avgörande investering för utvecklingen av övre Norrland. En kustjärnväg mellan Umeå och Luleå innebär att även denna del av landet får moderna järnvägstransporter. Det har stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen, industriproduktionen och möjligheterna att minska utsläppen av växthusgaser från transporter.

I statsbudgeten enades regeringen och Vänsterpartiet om att Norrbotniabanan ska byggas. Banan mellan Umeå och Luleå ska bli en del av nästkommande infrastrukturplan och byggstart ska ske. Detta är ett mycket glädjande besked. Men än återstår flera frågor om hur planeringsarbetet ska få fart, vilka delar som ska byggas först och när banan kan vara färdig.

EU har erbjudit sig att medfinansiera bygget av banan. Norrbotniabanan är den sista länken i Botniska korridoren som i sin tur är utpekad att ingå i det europeiska stomnätet för järnväg, inte för att den är ett lokalt projekt, inte heller för att den är ett nationellt projekt utan för att den är ett europeiskt projekt. För att en ansökan till EU om medfinansiering ska godkännas krävs att regeringen ställer sig bakom den. Om ansökan godkänns kan en planeringsstart komma igång till sommaren 2015 med finansiering från EU och regionen via Norrbotniabanan AB. Tanken med EU:s medfinansiering är att medlemsstaterna ska kunna tidigarelägga projekt som pekats ut som strategiska av EU, men som ännu inte finns finansierade i medlemsstaten. EU kan finansiera upp till 50 procent av kostnaden för planering och 30 procent av byggnationen. Bygget ska då vara färdigt 2030.

Mina frågor till statsrådet Anna Johansson är:

  1. Avser statsrådet att ställa sig bakom en ansökan om medfinansiering av projektet till EU?
  2. Vilka delar av banan bör enligt statsrådets bedömning byggas först?
  3. När bedömer statsrådet att byggandet av banan kan påbörjas respektive avslutas?