Interpellation 2014/15:705 Effekter av regeringens politik på kvinnors yrkesliv

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har utnämnt sig själv till feministisk regering, och man påstår att man ska ha ett jämställt fokus i allt man gör. Det är en god ambition, men frågan är hur väl regeringen lyckas.

Jämställdhet handlar om mer än att tillsätta lika många kvinnliga som manliga statsråd. Det handlar exempelvis om att komma i egen försörjning, kunna leva på sin lön och ha friheten att kunna starta eget företag. Men regeringen har nu flera gånger aviserat reformer som slår mot kvinnor.

Hemservice är en bransch som, tack vare RUT-reformen, har växt sig riktigt starkt. I dag sysselsätter branschen ca 20 000 svenskar, och över 60 procent av alla de nya hemserviceföretag som har startats upp har en kvinnlig ägare. Det är också många kvinnor, inte minst med utländsk bakgrund, som fått sitt första jobb i ett hemserviceföretag. Denna bransch vill nu regeringen skära ned i.

Även fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinnlig vd. Med andra ord, det är inom välfärden som kvinnor framför allt startar företag. Det är också inom välfärden som kvinnor arbetar: tre fjärdedelar är kvinnor. Det handlar om kvinnor som vill kunna byta arbetsgivare, göra karriär och få upp sina löner. Den arbetsmarknaden vill regeringen slå sönder genom de förslag på vinstförbud i välfärden och krav på särskilda driftsformer som både Miljöpartiet, Socialdemokraterna och inte minst det budgetbärande partiet Vänsterpartiet har pratat om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Anser finansministern att kvinnors företagande påverkas med ett försämrat RUT-avdrag?

Har finansministern analyserat hur regeringens skattehöjningar påverkar just kvinnor i arbete och näringsliv?