Interpellation 2014/15:70 Den polisiära EU-operationen Mos Maiorum

av Christina Höj Larsen (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I regeringsförklaringen angav statsministern att regeringen avser att verka för lagliga vägar in i EU för skyddsbehövande. Det är ett mycket efterlängtat och välkommet besked.

Samtidigt får vi nu kännedom om att det italienska ordförandeskapet i EU initierat en polisiär operation som går under namnet Mos Maiorum. Operationen syftar enligt uppgift till att bekämpa den "illegala invandringen" och kommer att utföras mellan den 13-26 oktober i år. Samtliga Schengenstater och samarbetsländer är inbjudna att delta. Den övergripande målsättningen är att eliminera de illegala vägarna till EU och att öka kontrollen av de papperslösa inom Schengenområdet. 

I uppdraget beskrivs bara bristfälligt vilka myndigheter som kan komma att delta från respektive medlemsstat och hur aktionerna kommer att se ut. Klart står däremot att Frontex, myndigheten för samordning av de yttre gränserna, ska spela en central roll. Utöver det väntas Europol tillsammans med statliga polismyndigheter utföra en betydande del av det operativa arbetet. Mycket pekar på att polisiära aktioner kommer att riktas mot kollektivtrafik och andra strategiska knutpunkter.

Vi har försökt få information om var och hur beslutet att Sverige ska delta, har tagits, men får inga andra svar av Justitiedepartementet än att Sverige kommer att delta i Mos Maiorum och att det inte är första gången Sverige deltar i en sådan operation. Sverige har i dag en ny röd-grön regering som uttalat sig positivt om lagliga vägar in i EU. Deltagande i Mos Maiorum är raka motsatsen till detta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Har statsrådet gjort det ställningstagandet att Sverige fortsatt ska delta i denna och liknande polisiära EU-operationer?