Interpellation 2014/15:68 Höjda marginalskatter på arbete och förväntade intäkter

av Mats Persson (FP)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt den av Finansdepartementet remitterade promemorian om vissa förslag på skatte- och socialavgiftsområdet till budgetpropositionen för 2015 ämnar regeringen sänka gränsen för när man börjar betala statlig inkomstskatt. Förslaget innebär att 1,1 miljoner personer som med befintliga regler betalar den statliga inkomstskatten får höjd skatt, plus att ytterligare omkring 72 000 fler personer måste betala statlig inkomstskatt och därmed får ca 52 procent i marginalskatt (givet genomsnittlig kommunalskatt). I huvudsak är det akademikeryrken som påverkas, och det betyder att avkastningen på utbildning minskar ytterligare. Detta kommer i ett läge där Sverige enligt OECD är ett av de OECD-länder där det lönar sig minst att utbilda sig. I promemorian föreslås också att jobbskatteavdraget trappas av från inkomster på 50 000 kronor i månaden 2015, vilket innebär att den svenska marginalskatten på arbete, som redan är västvärldens högsta, stiger ytterligare till över 60 procent.

Enligt Konjunkturinstitutets remissvar på regeringens promemoria finns det risk att Finansdepartementet överskattar de offentligfinansiella effekterna av såväl det avtrappade jobbskatteavdraget som den lägre uppräkningen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt, bland annat eftersom skattehöjningarna sker från redan höga nivåer, att skillnaden mellan kapital- och inkomstskatten ökar ytterligare och att skattehöjningarna leder till beteendeförändringar. KI lyfter också fram att i ett mer långsiktigt perspektiv kan ökade skatter på höga inkomster också minska incitamenten till högre utbildning, vilket kan ha en negativ påverkan på de offentliga finanserna.

Det finns alltså en uppenbar risk att skatteförändringarna får negativa samhällsekonomiska konsekvenser och att skatteintäkterna inte blir så stora som Finansdepartementet har bedömt, vilket i sin tur får negativa effekter på de offentliga finanserna. Därför vill jag fråga:

Vilka åtgärder ämnar finansministern vidta med anledning av Konjunkturinstitutets och andra remissinstansers remissvar, deras bedömning av de samhällsekonomiska effekterna av skatteförändringarna och att skatteintäkterna från nedtrappat jobbskatteavdrag och lägre uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt riskerar att bli lägre än vad Finansdepartementet har beräknat?