Interpellation 2014/15:67 Politik för fler jobb i besöksnäringen

av Lotta Olsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Jobben och sysselsättningen i Sverige är viktiga. De är viktiga för vår ekonomi, och de är viktiga för skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Bara genom en bra jobbpolitik kan Sverige säkra sin fortsatta utveckling som välfärdsstat. Jobben finns och behövs både i de verksamheter som är skattefinansierade men också i privata företag för att säkra skatteintäkterna.

Svensk besöksnäring är i dag en basindustri i Sverige. Besöksnäringen har trots lågkonjunktur varit en näring som har fortsatt att växa. Besöksnäringen inte bara sysselsätter 173 000 personer i Sverige – den står dessutom för en stor del av marknadsföringen av Sverige utomlands.

Besöksnäringen är i dag viktig för jobben och kommer att vara det också i framtiden. I besöksnäringen jobbar många ungdomar, och det är ofta i besöksnäringen man får det så viktiga första jobbet. Besöksnäringen tillhör de branscher som skulle påverkas allra hårdast av en höjning av arbetsgivaravgifterna på ungdomars arbete. 

Vilka fakta och analyser ligger till grund för närings- och innovationsministerns ställningstagande att ökade kostnader för att anställa unga kommer att leda till fler jobb i besöksnäringen