Interpellation 2014/15:6 Arbetsmarknaden för yngre och äldre

av Elisabeth Svantesson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Nedmonteringen av arbetslinjen hotar välfärden. Nya moderaterna har under åtta år bidragit till att jobbmotorn satts i gång i Sverige. Nu riskerar den att avstanna. Pricksäkert och effektivt väljer vänsterregeringen att presentera politiska förslag som slår hårt mot jobben.

Ett av de första beskeden som den nytillträdda regeringen lämnade var att man kommer att höja arbetsgivaravgiften för unga. Man gav också beskedet att man ska återinföra löneskatten för personer över 65 år. Med dessa två förslag kommer det alltså att bli dyrare för arbetsgivare i Sverige att anställa både äldre och yngre.

Dubbelt så många över 65 år jobbar i dag jämfört med 2006. Det är inte en slump utan ett resultat av att Alliansen genomfört reformer som både gjort det mer lönsamt för äldre att arbeta men dessutom sänkt kostnader för arbetsgivare som anställer äldre.

I dag är det närmare 50 000 fler unga som jobbar jämfört med 2006. Enligt IFAU har de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga ökat sysselsättningen.

Trots fina tal om att sätta jobbskapandet i centrum visar det sig nu att kärnan i den ekonomiska politiken – precis som för tidigare röda regeringar – är höjda skatter på jobb och företagande. Detta leder Sverige fel. För att vi ska klara våra gemensamma åtaganden framöver behöver fler komma i arbete.

Jag vill fråga finansminister Magdalena Andersson:

Hur menar finansministern att höjda kostnader för att anställa unga och personer över 65 år kommer att leda till fler i arbete och fler arbetade timmar?