Interpellation 2014/15:595 Momsen och de ideella secondhandbutikerna

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Sverige bedrivs ideella secondhandbutiker av organisationer som Röda Korset, Myrorna, Erikshjälpen och Hjärta till hjärta. Det finns över 500 butiker i Sverige som arbetar med återvinning och skänker hela överskottet till social eller humanitär välgörenhet. Dessa butiker genererar ett överskott på ca 200 miljoner kronor till bättre behövande i Sverige och utomlands. Det är ungefär 15 000 personer som arbetar frivilligt inom sektorn. Momsfrågan skapar oro för många och drabbar i slutändan samhällets absolut mest utsatta. Berörda organisationer har varit mycket oroliga inför framtiden.

I februari i år berättade finansministern att hon avser att lösa problemet med moms på secondhand under våren. Finansministern har tidigare uttalat att hon inte vill ha pengarna som betalas in utan att det i stället handlar om att stödja den frivilliga sektorn. Nu senast presenterade finansministern ett lagförslag om att ideella secondhandbutiker ska få slippa betala moms från januari 2016 och att den ideella sektorn blir kompenserad under 2015 med ett bidrag motsvarande momsinbetalningarna.

Med anledning av ovanstående är min fråga till finansminister Magdlena Andersson:

 

Kan den ideella sektorn nu känna sig lugn med det nya lagförslaget eller finns det någon risk att det inte håller vid en prövning från EU-kommissionen och åter skapar oro hos människor som är verksamma i den ideella välgörenhetssektorn?