Interpellation 2014/15:59 Stöd till demokratiaktivister i Hongkong

av Birgitta Ohlsson (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De senaste veckorna har hundratusentals människor demonstrerat för frihet i Hongkong. Attackerna mot frihetsaktivisterna har varit oerhört brutala. Polisen i Hongkong har bland annat misshandlat demokratiaktivister och måste ställas inför rätta, ett krav som bland annat framförts av Amnesty International. 

Bakgrunden till situationen är att kommunistregimen i Peking brutit ett löfte till Hongkongs invånare om att låta regionalvalen få en demokratisk process. I stället måste samtliga kandidater först förhandskontrollernas och godkännas av Kinas diktaturregim för att få ställa upp. 

Ett krav som ställts upp är att kandidater ska ”älska landet och älska Hongkong”, vilket tolkats som att de inte får ifrågasätta nuvarande institutionella arrangemang mellan Kina och den särskilda administrativa regionen. Den resa mot demokrati som Hongkong startat stoppas och kringskärs därmed. Den kinesiska diktaturregimen har fördömt allt stöd från omvärlden till demonstranterna. 

Sverige finns representerat i Hongkong. Vårt land har där ett generalkonsulat som i dagsläget främst är inriktat på handelsfrågor. 

Mot den bakgrunden vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

Hur har den svenska regeringen hittills stöttat demokratiaktivisterna i Hongkong?

Hur kan det svenska generalkonsulatet på plats hjälpa dem?