Interpellation 2014/15:585 Nedläggning av 100 kontor

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Flera statliga myndigheter centraliserar sin verksamhet. Bara under de senaste sex månaderna har Arbetsförmedlingen, Lantmäteriet, SBAB och Skatteverket presenterat att de planerar att centralisera sina verksamheter, samtidigt som Telia meddelat att ADSL-stationer kommer att läggas ned och att Posten avvecklar utlämning av postpaket och försvårar distribution av dagstidningar. 

I höstas aviserade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att 100 av ca 320 arbetsförmedlingskontor runt om i landet ska stängas. En av statsministern förhastad utlysning av nyval stoppade temporärt det arbetet. Det har nu kommit uppgifter om att centraliseringsprocessen inom Arbetsförmedlingen fortsätter med stängning av kontor. 

När Skatteverket nyligen aviserade stängning av ytterligare nio kontor blev protesterna så kraftfulla att regeringen tvingades till ett omtag. I den aktuella debatten den 14 april utlovade statsrådet Ardalan Shekarabi inom kort ett uppdrag till Statskontoret att följa upp hur statliga myndigheters beslut om lokalisering påverkar service och närvaro i hela landet. För att citera statsrådet: ”Det måste råda en balans mellan effektivitet och närvaro.” 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

 

Vad anser arbetsmarknadsministern om att 100 av ca 320 arbetsförmedlingskontor stängs igen? 

På vilket sätt avser arbetsmarknadsministern säkerställa service och närvaro i hela landet när det gäller Arbetsförmedlingen? 

Hur påverkas Arbetsförmedlingens planer på att stänga ned 100 kontor av det aviserade uppdraget till Statskontoret att följa upp statliga myndigheters beslut om lokalisering?