Interpellation 2014/15:581 Regionala skattekontor

av Ulf Berg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

 

Socialdemokraterna menade i opposition att alliansregeringen inte hade någon regionalpolitisk helhetssyn när Skatteverket flyttade regionala skattekontor från exempelvis Mora och Åmål. Socialdemokraterna framförde i opposition även att alliansregeringen såg till att de statliga myndigheterna gick i spetsen för regional utarmning. Vid en tillbakablick blir det dock tydligt att utflyttning av statliga myndigheter, och därmed jobb, från landsbygden har pågått under en mycket lång tid under många sittande regeringar. Det verkar som om det oavsett regering varit staten som gått i täten för att lämna mindre kommuner till förmån för större.

Nu ser vi att Skatteverket återigen planerar att flytta skattekontor från landsbygden till större städer. Det blir tydligt att Socialdemokraterna inte var trovärdiga i sin kritik. För regeringen har inte vidtagit några kännbara åtgärder i frågan trots drygt sex månader i regeringsställning. Det enda som står att finna är en halvhjärtad viljeyttring av statsrådet om att låta Statskontoret få utreda frågan. Men direktiven till Statskontoret dröjer. Vi kommer enligt uppgift att få vänta ända tills någon gång nästa år på redovisning av utredningen, i den fråga som för mindre än ett år sedan var så viktig för Socialdemokraterna att avsaknaden av åtgärder innebar avsaknad av regionalpolitisk helhetssyn.

Menade Socialdemokraterna allvar med sin kritik i opposition och med den kommande utredningen vore det enda rätta att Skatteverkets samtliga planerade flyttar av regionala skattekontor omedelbart pausas i avvaktan på utredningens resultat.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Anser inte finansministern att det vore rimligt att även flytten av skattekontoren i Mora och Åmål pausas såsom Skatteverket nu aviserat att man gör med den planerade flytten av skattekontoren i Lycksele, Hudiksvall, Ludvika, Enköping, Mariestad, Vetlanda, Värnamo, Ängelholm och Simrishamn?
  2. Genom vilka initiativ avser finansministern att garantera en god service med hög tillgänglighet från Skatteverkets sida för alla medborgare i hela landet?